07-06-2017

Slim financieren van je woning

De keuze van je hypotheekrente is belangrijk. Een beslissing die je dus niet ondoordacht wilt maken. Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal rekening mee houden? Wat zijn de aspecten die van belang zijn voor jouw keuze? Lees hieronder 7 belangrijke aspecten bij de keuze van je rentevaste periode!

Er zijn maar liefst 7 aspecten die een rol spelen bij de keuze voor een hypotheekrente. Natuurlijk speelt er het verschil tussen een korte en lange rente. Maar heb je wel eens gedacht aan de invloed van het aantal jaren dat je nog in het huis denkt te blijven wonen? Of de consequenties van het type hypotheek? 
 
In dit artikel laten wij je zien welke elementen van belang zijn bij een rentekeuze:
 
7 Belangrijke aspecten. Is dat niet wat veel?
Veel mensen kiezen een rentevast periode op slechts één enkel argument. Bijvoorbeeld: ‘’wij gaan voor de laagste maandlasten en kiezen daarom voor 1 jaar rentevast’’. Of een ander veelgehoorde opmerking: ‘’ik hou van zekerheid en kies dus voor 20 jaar vaste rente’’. Maar wist je dat iemand die nu voor een rente van 20 jaar vast kiest tot maar liefst 75% méér betaalt dan iemand die voor een rentevast periode van 1 jaar kiest?  

Jaarlijks loopt bij ruim een half miljoen huizenbezitters de huidige rentevast periode af. Zij moeten opnieuw een rentekeuze maken voor hun hypotheek. Omdat de keuze van een rentevast periode een immense invloed heeft op je maandelijkse lasten, kun je deze keuze niet maken op basis van één argument. Het is een beslissing die je weloverwogen moet nemen!
 
Moet je binnenkort een nieuwe renteperiode kiezen?
Uiterlijk drie maanden voordat je een nieuwe rentevast periode dient te kiezen, krijg je via de geldverstrekker van je hypotheek een signaal dat je die keuze moet gaan maken. Krijg je zo’n bericht? Besteed dan aandacht aan de volgende punten:

  • De rentestructuur; het actuele renteverschil tussen korte en lange rente.
  • De renteontwikkeling; Wat is de actuele rentestand ten opzichte van het historisch gemiddelde?
  • Het type hypotheek of hypotheekdeel waar je een rentebeslissing over neemt, bijvoorbeeld aflossingsvrij, annuïteit of (bank)spaarhypotheek.
  • Het aantal jaren dat je nog in de huidige woning denkt te blijven wonen.
  • De gemaakte rentekeuzes bij andere hypotheekleningen die onderdeel uitmaken van je totale hypotheek.
  • De hoogte van je maandelijkse hypotheeklasten ten opzichte van je gezinsinkomen, dan wel je vermogen in de komende jaren.
  • Je persoonlijke voorkeur: hoeveel ben je bereid extra te betalen voor de zekerheid van een lange, vaste rente?
Professioneel advies
Op basis van bovengenoemde punten, zou je een juiste beslissing moeten kunnen nemen. Maar wat bovengenoemde aspecten vooral ook laten zien, is dat het nog best wel ingewikkeld is om deze keuze te maken. Wij zijn je hier graag bij van dienst. Neem contact met ons op en wij helpen je bij het vaststellen van de rentevaste periode die het beste is voor jouw situatie. Heb je je huidige hypotheek niet via ons kantoor afgesloten? Dat is geen probleem. Ook in dat geval ondersteunen wij je graag.

Ook hebben wij een E-Book voor je waar wij de 7 aspecten uitgebreid toelichten. > E-Book - Hypotheekrente

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen