11-04-2018

Schade bij het uitlenen van je auto, hoe is dat gedekt?

Schade bij het uitlenen van je auto, hoe is dat gedekt?

Iedereen doet het wel eens: je auto uitlenen aan vrienden of familie. Maar hoe zit het met je autoverzekering als er schade ontstaat?

Vaak gaat het om een kort ritje, waardoor je niet zo snel denkt aan de schade die kan ontstaan. Maar wat als je neefje met jouw auto achterop een andere auto of motor botst? Of wanneer je beste vriend met jouw auto een paaltje raakt? Wie betaalt dan de schade? Daarover gaat deze kwestie van geld.

Welke dekkingen zijn er op de autoverzekering?
Staat er een motorvoertuig (auto, motor of brommer) op je naam? Dan ben je wettelijk verplicht om hier minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) voor af te sluiten. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander maakt. Schade aan je eigen auto is met een WA-verzekering niet verzekerd.

Wil je ook de schade aan je eigen auto verzekeren? Dan heb je een Beperkt Casco of Volledig Casco (allrisk) autoverzekering nodig. Met een Beperkt Casco autoverzekering ben je verzekerd voor diefstal, inbraak, ruitschade, storm- en brandschade. Dit is ook verzekerd op een Volledig Casco autoverzekering, waarbij de dekking wordt aangevuld met schade door eigen toedoen en schade door vandalisme.

De aanvullende autoverzekeringen zijn niet verplicht. Vooral bij nieuwere auto’s wordt wel vaak voor een uitgebreidere dekking gekozen. Staat de premie voor de uitgebreidere dekking niet meer in verhouding tot de dagwaarde van je auto, dan wordt de dekking meestal gewijzigd naar uitsluitend WA.

Een autoverzekering wordt afgesloten op naam van de eigenaar van de auto. Meestal is dit ook de persoon die het meest in de auto rijdt.

Schade veroorzaakt door de lener is gedekt op jouw verzekering
Een autoverzekering is gekoppeld aan een auto en niet aan een persoon. Leen je je auto uit, dan is de schade die de bestuurder maakt gedekt op jouw autoverzekering. Is het een gedekte schade? Dan keert jouw verzekeraar een bepaald bedrag uit. Er zijn wel enkele voorwaarden van toepassing. Zo moet jij toestemming hebben gegeven voor het lenen van de auto en mag de bestuurder de auto niet gebruiken voor andere doeleinden (bijvoorbeeld als taxi of lesauto) dan in de polis vermeld staat.

Terugval schadevrije jaren
Wanneer je een schade claimt op je autoverzekering, vermindert dit je schadevrije jaren. Dit geldt ook voor schade, die is ontstaan tijdens het uitlenen van je auto. Als een ander schade veroorzaakt met jouw auto, val jij terug op de bonus-malus ladder. Hierdoor heb je minder schadevrije jaren en dus minder korting op je premie. Kies je er voor om de schade niet te claimen, maar zelf te betalen? Dan worden je schadevrije jaren natuurlijk niet beïnvloed.

Niet gedekte schade
Valt de gemaakte schade niet onder jouw verzekering, bijvoorbeeld omdat je geen All-Risk dekking hebt, dan krijg je sowieso niets vergoed. Je kunt proberen de schade te verhalen op degene die de auto heeft geleend, maar hier zijn geen standaard regels voor. Hoe vervelend ook, de schade die bij het lenen van de auto ontstaat, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij geeft toestemming voor het gebruik van de auto en het risico is daarom voor jou. Het is ook niet mogelijk om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van degene die jouw auto geleend heeft. Schade veroorzaakt met motorvoertuigen is namelijk uitgesloten van aansprakelijkheidsverzekeringen voor particulieren en wordt nooit vergoed.

Maak vooraf afspraken
Wanneer degene aan wie jij je auto uitleent schade veroorzaakt, draai jij op voor deze schade. Een tijdelijke verzekering hiervoor bestaat helaas niet. Ook de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van de ander biedt geen uitkomst. Het is daarom verstandig om van te voren afspraken te maken met degene die je auto leent. Spreek bijvoorbeeld af dat er bij een schade wordt bijgedragen aan de kosten van de premieverhoging van jouw verzekering. Of dat de schade door de bestuurder zelf wordt betaald. Zo voorkom je problemen achteraf.

Karina Bont, adviseur verzekeringen

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen