25-04-2017

5 Tips bij het kiezen van een makelaar

De knoop is definitief doorgehakt. Je gaat verhuizen. Dan wil je je woning natuurlijk snel en voor een goede prijs verkopen. Maar hoe pak je dat aan? Om te beginnen moet je een goede verkoopmakelaar in de arm nemen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waarop baseer je de keuze voor een verkoopmakelaar? Welke eigenschappen moet deze verkoopmakelaar hebben? En hoe zit het met de kosten voor een verkoopmakelaar? Lees onze 5 tips en vind de juiste makelaar:

Tip 1: Kijk verder dan de makelaar van de buren Ga niet direct naar de makelaar die het huis van je buren heeft verkocht, maar kijk eerst eens verder. Je wilt de makelaar kiezen die het beste bij jou past. Niet de makelaar die het beste bij iemand anders past. Welke makelaarskantoren ken je? Zoek ook eens op internet naar een overzicht van makelaars bij jou in de buurt. Zo krijg je een beeld van al je opties. 
Tip 2: Voer een onderzoek uit naar de verschillende makelaars Heb je een lijstje met makelaars bij jou in de buurt? Dan is het tijd om deze makelaars eens goed te onderzoeken. Hoe presenteren de verschillende makelaars zichzelf? Welk gevoel heb je bij de makelaar? Is de makelaar deskundig en toegankelijk? Wat vind je van de foto’s die deze makelaar plaatst? Kijk ook eens hoe vaak je zelf advertenties van deze makelaar tegenkomt. Adverteert de makelaar via toegankelijke kanalen? Kunnen potentiele kopers van jouw woning goed terecht bij de makelaar?  
Tip 3: Vraag advies aan familie en vrienden Na je vooronderzoek zijn er waarschijnlijk al enkele makelaarskantoren afgevallen. Toch blijven er vaak nog veel opties over. Dan kun je veel informatie halen uit de ervaringen van vrienden, familie, buren of collega’s. Bij welke makelaar hebben zij hun woningen verkocht? En wat zijn de ervaringen met de verschillende makelaars? 
Tip 4: Maak vrijblijvende afspraken Je lijstje met mogelijke makelaars is ingekort. Op dit punt kun je de verschillende makelaars uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek. Geef makelaars de kans om zichzelf te presenteren. Stel dat je met deze makelaar in zee gaat. Welke kosten kun je dan verwachten? En zijn er nog eventueel bijkomende kosten? Daarnaast kan de makelaar tijdens zo’n gesprek alvast aangeven voor welke vraagprijs hij jouw woning in de verkoop wil zetten. En belangrijker nog: de makelaar heeft tijdens zo’n vrijblijvend gesprek de kans om zijn vraagprijs te motiveren. 

Extra tip: 
Geeft de makelaar alvast een (indicatieve) vraagprijs? Vraag dan altijd door. Waarom kiest deze makelaar voor deze vraagprijs? Door te vragen naar de beredenering achter een vraagprijs, kun je meer te weten komen over de werkwijze van een makelaar. 
Tip 5: Volg altijd je gevoel Je hebt onderzoek gedaan naar de makelaars in je buurt en advies gekregen van vrienden, familie en collega’s. De makelaars die het beste uit de bus komen zijn inmiddels bij je langs geweest voor een oriënterend gesprek. Je weet nu welke makelaar welke kosten rekent en voor welke vraagprijs hij jouw woning denkt te verkopen. Op dit moment is het belangrijk om je gevoel mee te nemen in de overweging. Want wat doe je als de voordeligste makelaar al vanaf het begin moeilijk te bereiken is? Of als deze makelaar erg onnauwkeurig overkomt? 

Het is belangrijk om een klik te hebben met je makelaar
Je zult namelijk veel contact met hem onderhouden. Kies daarom niet standaard voor de voordeligste makelaar of de makelaar met de hoogste vraagprijs, maar kies voor de makelaar waarbij jij een goed gevoel hebt. Kies voor de makelaar, waarvan jij denkt dat hij je woning op een deskundige manier gaat verkopen. 
Vrijblijvend verkoopadvies? Ook wij komen graag in contact met jou voor het verkopen van je woning. Wil je een vrijblijvend gesprek met ons? Neem dan contact met ons op 0299 200999 of laat je contactgegevens achter en wij nemen contact met jou op! 

> Meer informatie over een vrijblijvend verkoopgesprek

Nemassdeboer maakt gebruik van functionele, analytische en tracking cookies. Instellingen